Wat doet een binnenhuisarchitect

Voordat je aan de opleiding binnenhuisarchitect hbo, mbo of cursus begint is het wel zo handig om te weten wat er bij het beroep “binnenhuisarchitect” komt kijken. In dit artikel lees je wat een binnenhuisarchitect allemaal doet.

Een binnenhuisarchitect, ook wel interieurarchitect genoemd, is iemand die ruimtes van een huis, bedrijfspand e.d. opnieuw inricht.

Voordat een kamer opnieuw wordt ingericht bekijkt de binnenhuisarchitect eerst de huidige situatie van de kamer en bedenkt hij welke kleuren en materialen het best gebruikt kunnen worden, voor een betere sfeer.

Op bezoek bij een klant

Als binnenhuisarchitect moet je vaak naar de klant om de ruimte te zien welke je onder handen moet nemen. Tijdens de eerste afspraak is het verstandig om een fototoestel mee te nemen zodat je direct foto’s van kunt maken, waar je later wat aan hebt als je een tekening voor de klant maakt.

Als de klant je de ruimte heeft laten zien moeten er nog andere dingen besproken worden zoals het budget, welke kleuren mag je gebruiken en wat de klant zelf graag terug ziet komen.

Inrichting ontwerpen

Nadat de binnenhuisarchitect de opdracht samen met de klant heeft besproken, weet hij wat er van hem verwacht wordt en is het tijd om aan het werk te gaan.

Door middel van tekeningen maakt de binnenhuisarchitect de plannen duidelijk. Plattegronden, doorsneden, maquettes, meubeltekeningen en driedimensionale visualisaties helpen een helder beeld te scheppen voor de opdrachtgever en de uitvoerende partijen zoals aannemers.

De tekeningen kun je met de hand tekenen, maar dit kun je ook op een computer maken. Enkele voorbeelden van tekenprogramma’s voor de computer zijn Google SketchUp, AutoCAD, ArchiCAD en VectorWorks.

Het is ook belangrijk om op te schrijven welke materialen en kleuren je wilt gebruiken voor de vloer, muur, banken, stoelen, tafels e.d.

Als de schetsen klaar zijn kunnen deze aan de klant getoond worden, waarna hij de schetsen kan beoordelen. Het kan zijn dat de klant vraagt om hier en daar nog een paar kleine aanpassingen te maken aan de schets, zodat hij helemaal tevreden is.

Binnenhuisarchitect: De uitvoering

Nu de binnenhuisarchitect precies weet wat hij voor de opdrachtgever moet doen communiceert hij met alle partijen die hij nodig heeft om de klus te klaren. Denk hierbij aan interieurbouwers, meubelmakers, schilders en loodgieters.

Het is aan de binnenhuisarchitect de taak om alles in de gaten te houden dat alles goed uitgevoerd wordt voor de klant en het resultaat perfect naar wens is.