Interieuradviseur

Tijdens de mbo-opleiding interieuradviseur leer je alles over het geven van een totaaladvies voor de inrichting van diverse ruimtes in woningen, kantoren, winkels of restaurants.

Je doet veel ervaring op met materialen, meubels en woonaccessoires, geïnspireerd op de nieuwste trends en je leert tekenen met de hand en de computer.

Als interieuradviseur heb je een veelzijdig beroep, waarin je je creativiteit en je organisatorische vaardigheden kunt combineren. Je denkt mee met klanten, adviseert en houdt rekening met hun verschillende wensen en budgets. Je werkt in de sector detailhandel, met uiteenlopende winkelformules.

[adsense]Meteen vanaf het eerste jaar ontwikkel je je creativiteit, zodat je leert hoe je een goed inrichtingsadvies kunt geven, afgestemd op de wensen van de klant. De opleiding bestaat uit projecten waarin alle onderdelen van het beroep aan de orde komen, zoals: styling, vormgeving, presentatie en etaleren, stijlleer, kleurleer en tekenen.

Je leert ook alles over materialenkennis, branchegericht rekenen en logistiek. Tevens krijg je les in communicatie, economische vakken, management, burgerschapscompetentie, Nederlands en twee moderne vreemde talen.

Stage

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de stage van zo’n 1,5 jaar. Deze stage vindt plaats in het tweede, derde en vierde leerjaar. Tijdens de stage ga je aan de hand van leerdoelen, je kennis toepassen en nieuwe kennis opdoen in de praktijk. Hierbij kom je in contact met allerlei werkzaamheden op jouw vakgebied en proef je de sfeer op de werkvloer.

Niveau en studieduur

Niveau: 4
Leerweg: BOL
Duur opleiding: 4 jaar

Waar kun je deze opleiding volgen?

De opleiding interieuradviseur is te volgen op 18 verschillende onderwijsinstellingen. Je kunt de opleiding onder andere volgen op de ROC van Amsterdam, Twente en Leiden.

Voor een compleet overzicht met scholen waar je deze opleiding kunt volgen kun je altijd een bezoekje nemen op de website ROC.nl.

Toelatingseisen

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde of theoretische leerweg economie;
  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg techniek of zorg en welzijn of landbouw met wiskunde, economie of een 2e vreemde taal;
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4;
  • Overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4;
  • Verwante beroepsopleiding;
  • Een intakegesprek of toets maakt ook deel uit van de toelatingseisen op sommige scholen.

Vervolgstudies en werkmogelijkheden

Wanneer je de opleiding interieuradvies succesvol hebt afgerond kun je twee dingen doen. Doorleren of direct aan het werk.

Vervolgstudie
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een opleiding op hbo niveau op het gebied van interieurstyling en interieurvormgeving. Op onze website kun je meer informatie over hbo-opleidingen op dit gebied vinden in het artikel Binnenhuisarchitect opleiding hbo.

Waar kun je werken?
Indien je geen interesse meer hebt om verder te studeren kun je na het behalen van je diploma direct aan het werk als interieurstylist, verkoper of manager in een interieurzaak of je kunt je eigen interieurzaak beginnen.