Design en Styling

De Design en Styling opleiding mbo is een opleiding die op mbo niveau 3 en 4 te volgen is in zowel de BOL als BBL variant.

Deze officiële opleidingsnaam voor deze opleiding is eigenlijk Natuur en vormgeving, maar de opleiding staat op diverse scholen beter bekend als Design en Styling.

Wanneer je graag creatief bezig bent, lef durft te tonen door dingen anders te doen dan anderen, dan moet je zeker overwegen de opleiding Design en Styling te gaan volgen.

Wat leer je tijdens de opleiding Design en Styling

De mbo-opleiding Design en Styling is een brede opleiding op het gebied van interieur en vormgeving. Tijdens de opleiding Design en Styling leer je alle ‘ins en outs’ van styling.

Je ontwikkelt je creativiteit om inrichtingen van een winkel, interieur of evenement in te richten en leert hoe je je ideeën visueel kunt maken. Je krijgt tijdens de opleiding te maken met vakken als presenteren/ etaleren, vormgeving met behulp van computerprogramma’s of schetsen.

Daarnaast weet je precies wat je met welke materialen kunt doen. Natuurlijke materialen en hergebruik van bestaande materialen staan tijdens deze opleiding centraal.

Er worden ook verschillende brainstormtechnieken behandeld die je kunt toepassen bij het ontwikkelen van je nieuwe ideeën als interieurstylist. Alle aspecten die je nodig hebt om je ideeën uit te voeren, leer je met deze opleiding.

Aan het einde van de opleiding hebben de financiële en organisatorische aspecten van het ondernemerschap geen geheimen meer voor jou. Ook kun je dan een team van mensen stimuleren en aansturen.

Stage (beroepspraktijkvorming)

Tijdens de mbo-opleiding Design en Styling moet je ook stage lopen zodat je praktijkervaring op doet. Op het mbo staat dit ook wel bekend als beroepspraktijkvorming. Het is een erg belangrijk en verplicht onderdeel van de opleiding.

Tijdens de stage kun je het bedrijfsleven in al zijn aspecten ontdekken en je kunt alle kennis die je op school hebt geleerd in praktijk brengen.

De stage kun je lopen bij erkende leerbedrijven waar je na de opleiding ook aan de slag zou kunnen gaan. Denk hierbij aan bedrijf als interieurwinkels, decorbouwers, tuincentra, ontwerpstudio’s, stylisten, etc.

Je krijgt met de stage uiteraard begeleidingen, dit is zowel vanuit school als binnen het leerbedrijf waar je stage loopt.

Waar kun je deze opleiding volgen?

De opleiding Design en Styling is o.a. te volgen op:

  • AOC Terra
  • AOC Oost
  • Groenhorst College

Voor een volledige lijst met onderwijsinstellingen waar je de opleiding kunt volgen kun je het best op de website ROC.nl kijken.

Toelatingseisen

Om deze mbo-opleiding te kunnen volgen, heb je één van de volgende vooropleidingen nodig:

  • Voor niveau 3 heb je minimaal een diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg nodig.;
  • Voor niveau 4 heb je een diploma VMBO gemengde leerweg, theoretische leerweg of een overgangsbewijs HAVO van klas 3 naar 4 nodig;
  • Het is ook mogelijk dat je eerst uitgenodigd wordt voor een intakegesprek.

Na het behalen van je diploma

Nadat je de opleiding Design en Styling succesvol hebt afgerond kun je ervoor kiezen om door te studeren op het hbo. Zo kun je de kiezen voor studies als interieurarchitect, creatieve therapie, Interior Design & styling of je kunt studeren aan de kunstacademie.

Als je het diploma op zak hebt en niet verder wilt studeren, kun je gaan werken voor standbouwers, etaleurs, woonwinkels, stylisten en designers. Je kunt er ook voor kiezen om voor jezelf te beginnen.

Vergelijkbare opleiding Vormgeving, Design en Architectuur