Binnenhuisarchitectuur opleiding

De binnenhuisarchitectuur opleiding mbo is een opleiding die je kunt volgen op het ROC ID College te Gouda, ROC Leiden en MBO Utrecht.

De benaming voor deze opleiding is op ROC ID College “Bouwkunde met binnenhuisarchitectuur” en op ROC Leiden en MBO Utrecht “Vormgeving, Design & Architectuur“.

Je volgt deze opleiding van het Instituut voor Binnenhuisarchitectuur (IVB) naast de opleiding Middenkader Bouwkunde.

[adsense]De opleiding Bouwkunde met binnenhuisarchitectuur is een BOL opleiding op mbo niveau 4 en de studieduur voor deze opleiding is 4 jaar.

Het mooie aan deze opleiding is dat het is ontstaan omdat er grote belangstelling is voor de middenkaderopleiding Bouw in combinatie met de Binnenhuisarchitectuur opleiding.

Een vergelijkbare opleiding is de opleiding Vormgeving, Design & Architectuur. Hier kun je ook de opleiding binnenhuisarchitectuur volgen aan het IVB. Deze opleiding is te volgen op ROC Leiden en MBO Utrecht.

Beroepsbeeld: Wat voor werk kun je doen?

Met deze opleiding kun je aan de slag als binnenhuisadviseur bij een architectenbureau, bij de gemeente als gemeentelijke adviseur of je kunt ervoor kiezen om voor jezelf te beginnen en je eigen bedrijf te starten.

Daarnaast kun je ook gaan werken als bouwkundige bij organisaties, bedrijven en instellingen die gebouwde omgevingen vormgeven, beheren en onderhouden.

Binnenhuisadviseur

Wanneer je ervoor kiest om binnenhuisadviseur te worden, ben je voornamelijk bezig met ontwerp en het realiseren van project van de binnenkant van huizen, scholen, bedrijfspanden, etc.

Het is aan jou de taak om de mogelijkheden van alle ruimtes te benutten en er iets moois van te maken. Je maakt tekeningen en ontwerpen van de inrichting die je voor ogen hebt en zoekt de kleuren en materialen uit.

Technische kennis is erg belangrijk. Je moet de mogelijkheden zien waar lichten gehangen kunnen worden en waar bijvoorbeeld de verwarming kan komen te staan en of er bouwkundige aanpassingen gedaan moeten worden.

Verder moet je met aannemers en monteurs kunnen communiceren wat er allemaal moet gebeuren en bezoek je regelmatig het project om te kijken of alles goed wordt uitgevoerd.

Bouwkundige

Wil je je richten op bouwkundig werk, dan ben je vooral betrokken bij het ontwerp, de realisatie en de instandhouding van projecten. Je werkt een gedetailleerd plan uit en verwerkt dit in een op school gemaakte bouwtekening.

Je bekijkt welke materialen het best zijn om te gebruiken en je let op de mogelijkheden qua zuinigheid op energie en duurzaamheid. Verder bereken je de kosten van het totale bouwproject en moet je goed kunnen communiceren omdat je met veel verschillende mensen samenwerkt.

Wat leer je tijdens de opleiding

Tijdens de lessen bouwkunde maak je kennis met alle aspecten van het bouwproces en verdiep je je in bouwconstructies, elektra, verwarming en isolatie. Er wordt ook aandacht gegeven aan duurzame innovaties als een warmtepomp, zonne-energie, en windgenerators.

Je beroepshouding is ook erg belangrijk. Je leert tijdens de opleiding hoe je een project begeleidt en hoe je mensen goed kunt aansturen. Daarnaast heb je een probleemoplossend vermogen nodig en moet je erg zorgvuldig te werk gaan.

Tijdens de binnenhuisarchitectuurlessen leer je interieurs vorm te geven en te tekenen. Na de opleiding ben je in staat om al je ideeën te schetsen, in perspectief te tekenen of er een plattegrond van te maken. Tevens wordt er ook aandacht besteed aan het maken van maquettes.

Kleuren, lichten en materialen zijn belangrijk voor de inrichting, je leert hier dan ook van alles over en je komt er ook achter waar je bepaalde stoffen voor meubels kunt vinden.

Mbo-diploma en certificaat Master of Interior Design

Wanneer je de opleiding Bouwkunde met binnenhuisarchitectuur met succes hebt afgerond, ontvang je het mbo-diploma “Middenkaderfunctionaris bouw”.

Omdat je met deze opleiding ook examens hebt gedaan voor binnenhuisarchitectuur aan Instituut voor Binnenhuisarchitectuur, ontvang je ook het certificaat “Master of Interior Design”. Na het behalen van het examen mag je de titel ‘Master of Interior Design’ achter je naam zetten en mag je je inschrijven in het Masterregister en/of het SOR-Register.

Toelatingseisen Bouwkunde met binnenhuisarchitectuur

De toelatingseisen voor de opleiding Bouwkunde met binnenhuisarchitectuur zijn:

  • Vmbo-diploma techniek: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
  • Vmbo-diploma economie, zorg en welzijn of landbouw: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met een van de volgende vakken: wiskunde, natuurkunde of scheikunde;
  • Mbo-diploma niveau 3;
  • Overgangsbewijs naar 4 havo/vwo.

Wat zijn de doorstroommogelijkheden?

Na deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt dan denken aan hbo-opleidingen zoals Bouwkunde, Industrieel Project Ontwerp, Human Technology, Interieurarchitectuur aan de Hogeschool voor de Kunsten (Kunstacademie).