Master interieurarchitectuur

De Master Interieurarchitectuur is de ultieme opleiding die je kunt doen als je binnenhuisarchitect, officiële naam interieurarchitect, wilt worden.

Er is behoefte aan goed geschoolde interieurarchitecten die het in zich hebben om oplossingen te geven voor complexe ontwerpopgaven in de publieke en marktsector. Wanneer je deze masteropleiding succesvol afrond, val je zeker in deze groep.

De master interieurarchitectuur is een voltijdsopleiding die 2 jaar in beslag neemt. Wanneer je de opleiding in deeltijd doet neemt het 4 jaar in beslag. Daarnaast is de opleiding er zowel in het Nederlands als in het Engels, dit verschilt per school.

Over de master interieurarchitectuur

Tijdens de master interieurarchitectuur word je opgeleid tot een interieurarchitect die goed is in het oplossen van complexe opdrachten en goed overweg kan met samenwerkingsverbanden waar ontwerpers steeds vaker voor komen te staan.

Kort gezegd word je dus opgeleid tot een interieurarchitect die erg creatief, communicatief en onderzoekend te werk gaat.

Je wordt geconfronteerd met specifieke onderzoekvragen die verder gaan dan het directe ontwerp en de omgeving. Dit is dan ook vooral een onderzoekende opleiding met de focus op de publieke en marktsector.

Wat je precies leert hangt van de school af waar je de master interieurarchitectuur gaat volgen. In grote lijnen is dit natuurlijk op alle scholen hetzelfde, maar voor meer informatie over het studieprogramma kun je het best op de website van de school zelf kijken.

Toelatingseisen voor de master interieurarchitectuur

Om te worden toegelaten tot de master interieurarchitectuur moet je een bachelordiploma hebben van de opleiding Interieurarchitectuur, Vormgeving met ruimtelijk ontwerp of de opleiding bouwkunde met specialisatie architectuur.

Een bachelordiploma alleen is overigens nog niet genoeg, er is ook nog een toelatingsprocedure. Je portfolio wordt hierbij bekeken en besproken, je wordt getoetst op de al aanwezige kennis en vaardigheden en je hebt een toelatingsgesprek.

Op welke scholen kun je deze opleiding volgen?

De master interieurarchitectuur is te volgen op de volgende scholen:

  • ArtEZ hogeschool voor de kunsten
  • Gerrit rietveld academie
  • Hogeschool Rotterdam
  • Hogeschool voor de kunsten Utrecht
  • Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
  • Zuyd Hogeschool

Wat kun je na het behalen van het diploma

Nadat je de master interieurarchitectuur succesvol hebt afgerond, krijg je de graad Master of Interior Architecture. De opleiding is zo ingericht dat je na de opleiding prima een eigen bedrijf kunt beginnen of in een (interieur)architectenbureau kunt werken.

Wanneer je het diploma in je bezit hebt en minimaal 2 jaar werkervaring hebt opgedaan kun je jezelf inschrijven in het Architectenregister. Wanneer je ingeschreven staat mag je de officiële titel interieurarchitect en binnenhuisarchitect gebruiken.