Hbo Interieurarchitectuur opleiding (bachelor)

De hbo-opleiding Interieurarchitectuur bachelor is een goede route om te nemen als je binnenhuisarchitect wilt worden. Na de bachelor opleiding kun je namelijk verder gaan met de masteropleiding Interieurarchitectuur.

De hbo-opleiding Interieurarchitectuur heeft een studieduur van 4 jaar en geeft je de ruimte om jezelf te ontwikkelen als een echte interieurarchitectuur met een eigen kijk op ruimte en de mogelijkheden die je met deze ruimte hebt.

Wat leer je tijdens de opleiding

De interieurarchitectuur opleiding staat in het teken van ontwerpen en vormgeven. Aan het begin van je studie richt je je met name op algemene, creatieve en persoonlijke ontwikkeling.

Je krijgt ontwerpvakken als Meubel, Interieur, Architectuur en Technisch ontwerpen. Je leert hierbij werken met computerprogramma’s als Vectorworks, Illustrator, InDesign en Photoshop. Je creatieve brein kun je hier dus goed in kwijt.

In de beschikbare werkplaatsen kun je de interieurs die je ontworpen hebt op ware grootte maken. Je brengt dus al meteen het nodige in de praktijk.

Verder krijg je ook vakken als filosofie, design historie en architectuurbeschouwing om je bewust te maken tussen het maken en denken.

In de ruimtes tussen de programma’s van de semesters door wordt gewerkt aan je ondernemerschap. Het vak Arteconomie speelt hierbij een grote rol, hierin wordt je goed voorbereid op de beroepspraktijk en het starten van je eigen bedrijf.

Je krijgt ook tenminste eenmaal te maken met een project voor een externe opdrachtgever. Dit is ideaal om praktijkervaring op te doen met opdrachtgevers en uitvoerenden.

Tot slot is het misschien nog wel leuk om te weten dat excursies ook een onderdeel zijn van de studie en je hier naar het buitenland voor moet gaan.

Stage en eindexamen

Het derde jaar is het jaar dat je stage gaat lopen en nog veel meer praktijkervaring op kunt doen. Je eigen visie op het vak interieurarchitect staat in dit jaar helemaal centraal.

In het vierde en laatste studiejaar kun je jouw eigen studieprogramma en afstudeerprojecten in grote mate samenstellen voor je eindexamen. Je kunt zelf je specialisatie uitkiezen en dit zorgt ervoor dat jij je kunt onderscheiden van andere ontwerpers.

Waar kun je hbo interieurarchitectuur volgen?

Je kunt de opleiding hbo interieurarchitectuur volgen op de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten (Zwolle) en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag).

Toelatingseisen hbo interieurarchitectuur

Om toegelaten te worden voor de hbo-opleiding interieurarchitectuur moet je in het bezit zijn van een diploma mbo niveau 4, havo of vwo. Tekenen of handvaardigheid in je pakket is een pre.

Naast deze toelatingseisen moet je ook nog een toelatingsexamen afleggen. Hierin wordt bekeken wat je kansen en mogelijkheden zijn om deze studie succesvol te kunnen afronden. Je wordt getoetst op je creërend vermogen, communicatie en kritische reflectie.

Vervolgstudie en werkmogelijkheden

Wanneer je de bachelor opleiding interieurarchitectuur succesvol hebt afgerond, ben je bachelor of design en kun je twee dingen doen, verder studeren of aan het werk gaan.

Vervolgstudie
Je kunt ervoor kiezen om verder te studeren en een opleiding te volgen als de Master Interieurarchitectuur, Master Product Design of Master Architectuur.

De best geschikte masteropleiding hangt af van de specialisatie die je hebt gekozen in je laatste studiejaar.

Werkmogelijkheden
Als net afgestudeerde interieurontwerpen kun je aan de slag op een (interieur)architectenbureau of je kunt een eigen bedrijf beginnen en op zoek gaan naar ontwerpopgaven, autonoom of particuliere opdrachtgevers.